Η μάχη για τη ζωή, ενώνει…

Ένας Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αναστάσιος Μίλκας γιατρός επεμβατικός καρδιολόγος με την ομάδα του, που επιχειρούσαν ιατρικά χθες Παρασκευή 25 Αυγούστου στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης..

Η μάχη για τη ζωή, ενώνει…

Ανθρώπινες ιστορίες κατά τα άλλα «εχθρών», πίσω από τη μάχη που δόθηκε χθες Παρασκευή το απόγευμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να σωθεί η ζωή της 79χρονης Τουρκάλας τουρίστριας.

Ένας Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Αναστάσιος Μίλκας γιατρός επεμβατικός καρδιολόγος με την ομάδα του, που επιχειρούσαν ιατρικά χθες Παρασκευή 25 Αυγούστου στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Ένας Τούρκος ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, ο απόστρατος πια Πτέραρχος Μετίν Γιουκσελέν. Αλλά κι ένας απόστρατος Αντιστράτηγος του Στρατού ξηράς, ο Γιώργος Καμπούρης, Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Τρεις «εχθροί» κατά τα άλλα που ο καθένας από το δικό του μετερίζι χθες διασταύρωσαν άλλος τη σκέψη του, άλλος τις προσευχές του, κι άλλος την καθημερινή του προσπάθεια για να σωθεί μια 79χρονη γυναίκα, η Νεσρίν Γιουκσελέν. Που την πρώτη μέρα των διακοπών της χθες με τον άνδρα της, την κόρη τους και το γαμπρό της στην παραλία του Πλωμαρίου όπου κολυμπούσε υπέστη βαρύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όπως το «Ν» έγραψε χθες δημοσιοποιώντας τα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και από εκεί διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η κατάσταση της ήταν κρίσιμη, με μόλις 15 παλμούς. «Με την άμμο και το μαγιό μεταφέρθηκε» λέει ο 80χρονος απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κρίθηκε ότι θα έπρεπε άμεσα να γίνει επέμβαση στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Άμεσα πραγματοποιήθηκε αγγειοπλαστική και τοποθετήθηκαν δυο στεντ.

«Η αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας, λέει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας ήταν ραγδαία». Μια μέρα μετά, σήμερα το μεσημέρι, ο ειδικός καρδιολόγος Βασίλης Κικίλιας που συμμετείχε στην επέμβαση, ενημέρωσε την οικογένεια της 79χρονης Τουρκάλας για την πορεία της υγείας της. Σταθερή κι αν όλα πάνε καλά τη Δευτέρα θα μεταφερθεί από τη Μονάδα Εμφραγμάτων σε απλό κρεβάτι της καρδιολογικής κλινικής και από την Τετάρτη θα πάρει εξιτήριο. Θα μπορέσει έτσι να επιστρέψει στη χώρα της. Δακρυσμένοι ο σύζυγος της, η κόρη και ο γαμπρός της ευχαριστούν για την προσπάθεια. Δηλώνουν τυχεροί που ένα τέτοιο πρόβλημα κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν σε τέτοιες συνθήκες.

Όμοια δακρυσμένος ήταν ο απόστρατος Πτέραρχος και χθες όταν έπεσε στην αγκαλιά του Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Μίλκα. Όταν του ανακοίνωσε ότι όλα πήγαν καλά. Κι όταν ενημερώθηκε ότι και ο γιατρός είναι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Δυο αξιωματικοί ενόπλων δυνάμεων είχαν διασταυρωθεί όχι σε κάποια σύγκρουση, όχι σε κάποια «συμμαχική» κατά τα άλλα ΝΑΤΟϊκή διαδικασία, αλλά πάνω από ένα κρεβάτι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Παλεύοντας να σώσει ο ένας τη ζωή της συζύγου του άλλου.

«Αυτό είναι τελικά το πιο σημαντικό από όλα, η ανθρώπινη ζωή» λέει ο παλαίμαχος Τούρκος αεροπόρος. Ο άνθρωπος που ίσως από κάποιο επιτελείο όπου ως ανώτατος αξιωματικός υπηρετούσε, διαχειριζόταν τα κυνηγητά των αεροπόρων πάνω από το Αιγαίο, διαπίστωσε στα 80 του χρόνια. Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όταν διαπίστωσε όχι τι χωρίζει, αλλά τι ενώνει τους ανθρώπους.

Ο Αντιπλοίαρχος Αναστάσιος Μίλκας, εγγόνι προσφύγων του 1922 από το Αϊδίνι της Μικρασίας, ο οποίος κάθε εβδομάδα μετακινείται από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου υπηρετεί στη Μυτιλήνη όπου με την ομάδα του πραγματοποιεί σωτήριες πραγματικά επεμβάσεις, αρκέστηκε σήμερα το μεσημέρι να επαναλάβει ό,τι είχε πει και στα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν είχε διασώσει στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έναν 50χρονο Τούρκο επίσης τουρίστα. «Υπηρετώντας, είπε, πανανθρώπινες αξίες και ιπποκρατικές παραδόσεις αιώνων για την άσκηση ιατρικής ανεξαρτήτως κοινωνικών και φυλετικών χαρακτηριστικών παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου. Τίποτα άλλο».

Ας σημειωθεί εδώ ότι Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή στη Λέσβο είναι ο καρδιολόγος Παναγιώτης Ανδρόνικος. Η ομάδα δε του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου αποτελείται από τον κ. Μίλκα αλλά και τον καρδιολόγο Βασίλη Κικίλια, τους νοσηλευτές Σπύρο Πατσέλη και Ειρήνη Μαυροθαλασσίτη και τους τεχνολόγους Γιώργο Κουδουνά και Ιγνάτη Ιντζιρτζή.

«Να βρεθούμε στο Μποντρούμ, (σ.σ στην Αλικαρνασό) να πούμε όσα δεν είπαμε όλα αυτά τα χρόνια, να σας ευχαριστήσουμε όλους, να χαρούμε. Να χαρώ κι εγώ πιο πολύ από όλους» λέει αποχαιρετώντας μας ο καινούργιος φίλος μας ο 80χρονος Τούρκος ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, ο απόστρατος πια Πτέραρχος Μετίν Γιουκσελέν.

«Ινσαλάχ» που πάει να πει από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί οι ευχές σου κ. Μετίν. «Ινσαλάχ…».