Λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με το υπ. Άμυνας

Ανακούφιση και τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Λέσβου έβαλε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κερδίζει έδαφος και την εμπιστοσύνη των πολιτών το νεοσύστατο τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μιλούν στην κάμερα του «Ν» οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας.

50 επεμβάσεις στο δίμηνο λειτουργίας του Αιμοδυναμικού
50 επεμβάσεις στο δίμηνο λειτουργίας του Αιμοδυναμικού

50 επεμβάσεις στο δίμηνο λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Τμήματος του νοσοκομείου της Μυτιλήνης

σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με το σύνθημα «ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις», εδώ και 2 μήνες περίπου εργάζεται ακούραστα η ομάδα γιατρών και νοσηλευτών του νεοσύστατου Αιμοδυναμικού Τμήματος του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 45 – 50 επεμβάσεις σε συμπολίτες μας με μεγάλη επιτυχία και πολύ καλά αποτελέσματα.
Το «Ν» μπήκε στα άδυτα του Αιμοδυναμικού Τμήματος και συνάντησε τους ανθρώπους που έδωσαν ψυχή στο όραμα και το όνειρο πολλών συμπολιτών μας που αγωνίστηκαν για την πραγμάτωση του στόχου της δημιουργίας αυτή της ξεχωριστής ιατρικής υπηρεσίας στο νησί μας.

Ο Αναστάσιος Μίλκας επεμβατικός καρδιολόγος του ΝNA (Ναυτικού Νοσοκομείου) και ο καρδιολόγος του Βοστάνειου Βασίλης Κικίλιας, είναι το δίδυμο που πραγματοποιεί κατά κύριο λόγο τις επεμβάσεις με τη βοήθεια της νοσηλεύτριας Ειρήνης Μαυροθαλασσίτη και των δύο χειριστών ακτινολογικών μηχανημάτων Γιώργο Κουδούνα και Ιγνάτη Ιντιρτζή.
Σε μια δύσκολη μέρα, με πολλές επεμβάσεις και φόρτο εργασίας, ο Αναστάσιος Μίλκας και ο Βασίλης Κικίλιας δεν έχουν χάσει το κουράγιο και το κέφι τους. Εξακολουθούν να χαμογελούν και να μιλούν με πάθος για το Αιμοδυναμικό του Βοστάνειου. Φαίνεται στα μάτια τους ότι το αγαπούν σαν να είναι παιδί τους.

Ο Αναστάσιος Μίλκας εδώ και δύο μήνες, έρχεται στη Μυτιλήνη κάθε εβδομάδα ως επεμβατικός καρδιολόγος για να συντονίσει τις επεμβάσεις και όπως λέει χαρακτηριστικά το αποτέλεσμα είναι προϊόν συνεργασίας μιας δυνατής δεμένης ομάδας. «Σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια είναι κατ΄ αρχήν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Καμπούρης και ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κος Παπαλυσάνδρου, χάρη στις προσπάθειες των οποίων σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε δεκάδες συμπολίτες μας να αποφύγουν μία αχρείαστη ταλαιπωρία.

«Κάθε εργαστήρι, σημειώνει ο Αναστάσιος Μίλκας, που ξεκινάει και κάνει τα πρώτα του βήματα, αντιμετωπίζεται από δυσπιστία και αυτό μέχρι ενός σημείο είναι λογικό, διότι οι πολίτες της Μυτιλήνης είχαν συνηθίσει να θεραπεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας».

Αυτό ωστόσο με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και την οργάνωση που έχουμε πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δύο ασθενείς, ο ένας μάλιστα είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, δέχθηκαν να υποβληθούν στην απαραίτητη επέμβαση και θεραπεία στο δικό μας Αιμοδυναμικό Κέντρο, κάτι το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο δείχνει ότι η καλή δουλειά που κάνουμε έχει αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνει προς τα έξω».

Την εμπειρία του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πριν τη δημιουργία του Αιμοδυναμικού Κέντρου μας περιέγραψε ο καρδιολόγος Βασίλης Κικίλιας ο οποίος υπηρετεί στο Βοστάνειο από το 2009.

«Αναγκαζόμασταν πολλές φορές να διώχνουμε ανθρώπους στην Αθήνα για να κάνουν επεμβάσεις, με πόνο ψυχής. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους, εισιτήρια διαμονής και ό,τι άλλο απαιτείτο. Τα ταμεία καλύπτουν φυσικά το κόστος της μετακίνησης όμως αυτό γίνεται πολύ αργότερα και όχι ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεσαι τα χρήματα. Πολλοί δυστυχώς δεν ταξίδεψαν ποτέ με πολύ αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Κάποιοι πήγαν στη γειτονική Χίο, αλλά και πάλι υπήρχαν δυσκολίες στη μετακίνηση με το πλοίο, λόγω του ωραρίου των δρομολογίων.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία του Αιμοδυναμικού, σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε με το θάνατο ενός νέου ανθρώπου του λιμενικού Παναγιώτη Κυμούρη. Ο Παναγιώτης ένας άνθρωπος, πολλά υποσχόμενος, χάθηκε από την καρδιά του και τότε οι λιμενικοί είπαν ας κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να βοηθήσουμε, για να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Μαζί με τον κο Παπαλυσάνδρου τον Διευθυντή της Κλινικής, βρήκαν τότε την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, εξασφάλισαν χρηματοδότηση και έτσι με πολύ κόπο και προσπάθεια πολλών ανθρώπων φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Στόχος μας είναι το Αιμοδυναμικό να παραμείνει, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό και μόνιμο επεμβατικό καρδιολόγο και να μπορούμε πλέον να πραγματοποιούμε ανά πάσα στιγμή πρωτογενή αγγειοπλαστική η οποία είναι καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του εμφράγματος».
Σημαντική στη λειτουργία του Τμήματος είναι και η συμβολή των Γιώργο Κουδούνα, Ιγνάτη Ιντιρτζή και της νοσηλεύτριας Ειρήνης Μαυροθαλασσίτη, οι οποίοι στηρίζουν και βοηθούν τους δύο γιατρούς στις επεμβάσεις.

Η Ειρήνη Μαυροθαλασσίτη θυμάται το προηγούμενο διάστημα, πριν τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού, όταν προσπαθούσαν με διάφορες μεθόδους και φαρμακευτικά σκευάσματα να υποστηρίξουν τους ασθενείς με έμφραγμα ώστε να κερδίσουν χρόνο και να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να κάνουν επέμβαση. «Όταν πήγα για εκπαίδευση στο Ασκληπιείο της Βούλας και μίλησα στους συναδέλφους για τη θρομβόλυση, γελούσαν, λέγοντας, υπάρχει ακόμη αυτή η μέθοδος. Εγώ τους εξηγούσα ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε εμείς για να μπορέσουμε να στείλουμε τους ασθενείς εκτός νησιού για να φτάσουν ζωντανοί στα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δύο χειριστές των ακτινολογικών μηχανημάτων, μίλησαν για την εμπειρία τους και σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντικό να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό το Αιμοδυναμικό, να συνεχίσει να λειτουργεί και να γλιτώνει από επιπλέον ταλαιπωρία δεκάδες συμπολίτες μας».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του Αιμοδυναμικού Τμήματος του νοσοκομείου της Μυτιλήνης.